Servei de compostatge

Aquest Servei neix com a resposta a la obligatorietat de recollir selectivament les restes orgàniques a tots els municipis de Catalunya independentment de la seva població. I des de el Consell Comarcal de la Selva es va presentar com a sistema únic de gestió de la FORM pels municipis de menys de 2.000 habitants i amb característiques rurals (cases aïllades, disseminats...). Els avantatges que presenta el compostatge rural o comunitari respecte les recollides en contenidors al carrer són:

-  Reduir els residus que es destinen a abocador.

-  Optimitzar els costos ja que s’eviten les despeses de transport i tractament de les restes orgàniques.

-  Disminuir la generació de residus ja que les restes orgàniques es converteixen en un recurs pel nostre benefici obtenint un adob de qualitat, el compost, i tancant el cicle de la matèria.

-  Reduir l’impacte ambiental causat pel transport dels residus a la planta de tractament.

 

EI Servei comarcal de compostatge per adaptar-se a les necessitats de tots els habitatges dels municipis de la comarca adherits a ell, ha creat dues modalitats:

- El compostatge domèstic pensat per aquelles famílies que disposen espai per tenir un compostador al seu jardí/hort, i són els responsables del seu manteniment.

- El compostatge rural queconsisteix en col·locar compostadors en el carrer per aquells veïns, que no disposen d’espai a casa seva per tenir un compostador domèstic, puguin portar les seves restes orgàniques i gestió correctament aquest residu, i l’ajuntament amb la col·laboració dels veïns és el responsable de realitzar les accions de manteniment d’aquests compostadors.

Tant per utilitzar una modalitat com l’altra és imprescindible donar-se d’alta al Servei, tots aquells habitatges que no ho facin queden inscrits, per defecte, en compostatge comunitari, amb tot el que això pot implicar.

Els municipis que poden beneficiar-se del Servei de compostatge comunitari i individual són:

Brunyola

Sant Feliu de Buixalleu

Massanes

Susqueda

Osor

 

 

Si vius en algun d’aquests municipis i estàs interessat en rebre informació per adquirir un compostador o donar-te d’alta al servi, posat en contacte amb nosaltres a la pestanya Fes-te compostaire.