Procés de compostatge i explotació

El procés de descomposició de la fracció orgànica a la planta de compostatge de la Selva s’aconsegueix amb un temps aproximat de 14 setmanes, durant les quals es treballa per mantenir les condicions òptimes de temperatura, humitat i presència d’oxigen que permetin la proliferació dels organismes aerobis (que viuen en condicions d’oxigen) per contra de la proliferació dels organismes anaerobis (que viuen sense oxigen ) i perjudicarien la qualitat del compost.

 

Fases del compostatge

1. Recepció

Els vehicles de recollida es situen al moll de descàrrega i des d’aquí buiden la fracció orgànica que cau a la “platja de recepció”

 

2. Combinació 1:1 amb fracció vegetal

Una vegada la FORM és dipositada a la nau de recepció, a través del moll de descàrrega, es carrega amb l’equip d’homogeneïtzació per mesclar amb el material estructurant (fracció vegetal) en una proporció volumètrica de 1:1 (FORM:FV). L’operació d’homogeneïtzació es realitza durant el temps necessari per garantir una mescla homogènia i una porositat correcta.

La fracció vegetal que no es composti al final del procés es recuperarà per ser introduït de nou com a estructurant. Per aquest motiu, a la fracció vegetal recuperada se l’anomena recirculat.

 

 

3. Descomposició i higienització

Durant dues setmanes - a l’interior de túnels de compostatge d’ambient controlat

Aquesta primera etapa té una elevada activitat microbiana i requereix d’un control exhaustiu de temperatura i nivell d’oxigen, principalment. Una vegada el túnel està totalment carregat (300 m3 de capacitat) es tanca i es programa amb les consignes necessàries per garantir les condicions de temperatura i oxigen durant els 15 dies de permanència del material a dins del túnel.

A la vegada, els túnels com són reactors tancats permeten que l’aire sobrant passi per tot un sistema de tractament de rentat químic de gases i un biofiltre, minimitzant el risc de generació d’olors.

 

4. Maduració

Vuit setmanes en espai cobert dotat de ventilació i rec -

Una vegada finalitzada l’etapa de descomposició, el material precompostat del túnel continua el procés de maduració en pila amb ventilació forçada durant un període de dues setmanes.

En aquesta etapa és quan queden més evidents els materials impropis que s’havien desviat a la fracció orgànica, ja que no s’han pogut compostar.

 

 

5. Neteja d’impropis

Durant les hores necessàries per extreure els materials no compostables

Passades les dues setmanes, el material resultant ja es troba pràcticament madur per ser aplicat però presenta encara un excés de residus impropis que s’han de retirar.

Mitjançant pala mecànica, el compost brut passa per la primera neteja protagonitzada per un garbell cilíndric de grans dimensions, anomenat “tròmel de 80”, destinat a separar els materials més grollers com bosses, ampolles de plàstic o, fins i tot, roba.

A continuació el compost es passa per a una segona neteja, anomenada AFÍ, en la qual es succeeixen diferents mecanismes de separació d’impropis de mida més petita o volàtil, com els trossets de plàstic de les bosses no compostables.

 

 

6. Post-maduració

Unes 4 setmanes més en espai obert a l’exterior dotat també de sistema de ventilació i rec

L’espai de post-maduració és una de les darreres millores estructurals que ha tingut la planta de compostatge de la Selva  i consisteix en una plataforma dotada de sistema de ventilació i rec sobre la qual s’apila el compost i permet millorar i controlar les condicions a l’interior de la pila que acompanyen aquest darrer procés.

De la fase de post-maduració en surt el compost madur, net i refredat, a punt per ser aplicat.

El procés de compostatge es troba àmpliament recollit al reportatge La planta de compostatge de la Selva

 

 

7. El compost resultant

El producte acabat és el compost o fertilitzant SELVAFER inscrit al registre de productes fertilitzants del Ministeri d’Agricultura amb els més alts estàndards de qualitat

Els usos de SELVAFER  van des d’ aplicacions a gran escala com restauracions paisatgístiques o agricultura extensiva fins a horts o jardins casolans.

Per a aquesta darrera finalitat  la planta de compostatge obre les seves portes a les persones interessades  cada dimecres al matí de 8.30 a 13.30 h.