Reciclatge a l'escola
Nivell educatiu:
Cicle superior, Eso.
Descripció de l’activitat:
L’objectiu general és fomentar la participació de les escoles en la recollida selectiva municipal.
I concretament, poder facilitar als centres educatius totes les eines educatives i els materials de servei que donin resposta a les seves necessitats.
L’activitat està adreçada a tots els centres educatius dels municipis en que el Consell Comarcal de la Selva disposa de les competències en matèria de residus municipals.
Amer, Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Osor, Riudellots de la Selva i Sant Julià de Llor i Bonmatí.
L’activitat ha de permetre copsar les necessitats de les escoles en matèria de gestió de residus i posteriorment definir les eines disponibles d’educació ambiental i de servei.
Per poder gestionar correctament els residus al centre es podrà facilitar:
- Papereres de cartró per a la separació del paper i dels envasos
- Contenidors d’ús exclusiu per a la separació de la FORM amb capacitat de 120 i 240 L.
- Compostador per al tractament de les restes vegetals per als centres que disposin d’hort o jardí.
- Papereres per al pati amb separació d’orgànica, envasos i fracció resta (pendent confirmar disponibilitat en funció de necessitats).
- Contenidors per a la recollida de piles. (pendent confirmar disponibilitat en funció de necessitats)
- Documentació per a efectuar una ecoauditoria al centre
- Informació general sobre la gestió de residus.
- Dossiers de treball per als professors i alumnes d’algunes de les activitats.
- Visites al Parc Mediambiental (Sta Coloma de Farners) i a les instal•lacions de l’empresa NORA (Sta Coloma de Farners i Blanes)
Desenvolupament:
Durant el primer trimestre del curs 2014-2015:
- es visitaran totes les escoles dels municipis inclosos a l’àmbit d’actuació per particularitzar les necessitats específiques de cada centre.
- es repartirà el material a cada centre i es duran a terme les activitats que s’hagin programat en cada cas.
Consideracions per al centre educatiu:
Amb la voluntat de implicar més a les escoles i de reconèixer la seva major participació es premiarà l’escola que faci millor la recollida selectiva i més recicli.
L’avaluació de la participació es farà durant el segon i tercer trimestre del curs 2014/15, una vegada ja s’ha fet la implantació a tots els centres, i l’acta de lliurament es realitzarà coincidint amb la setmana del Medi Ambient (juny 2015).
Concurs d’espots amb mòbil
Nivell educatiu:
ESO, Batxillerat, Cicles Formatius
Descripció de l’activitat:
Convocar a l’alumnat dels centres d’educació secundària a presentar espots publicitaris sobre la recollida selectiva elaborats amb el telèfon mòbil.
Es tracta que l’alumnat creï petits anuncis amb una durada de 30 segons a 1 minuts on la temàtica marc sigui la recollida selectiva de paper, vidre i envasos. L’espot haurà de transmetre un missatge que mobilitzi i engresqui d’alguna manera als espectadors a separar i, també que expliqui per què és important reciclar els residus.
L’activitat ofereix l’oportunitat de treballar la creativitat i el treball en equip, a l’hora de representar el centre en un concurs comarcal.
Els tres curtmetratges guanyadors es penjaran al web del Consell Comarcal de la Selva i els autors rebran premis.
Consideracions per al centre educatiu:
Inscriure’s i acceptar les bases del concurs
Calendari:
Publicació de les bases: gener de 2012
Finalització entrega espots: abril de 2012 (després de Setmana Santa)
Què en sabem sobre els envasos?
Nivell educatiu:
Cicle inicial, Cicle mitjà
Descripció de l’activitat:
Reflexionar sobre la gran quantitat d’envasos que es generen en les nostres llars i introduir hàbits de reducció, reutilització i reciclatge d’aquests residus.
L’activitat compta amb dos moments: el primer és una exposició sobre què són els envasos, com els podem reciclar, la importància de reduir-ne l’ús i quins elements es fabriquen amb envasos reciclats. La segona part és un treball manual amb envàs que permet introduir la idea de reutilització.
L’exposició s’inicia parlant sobre què són els envasos i com identificar-los; que per reciclar-los cal saber quins podem llençar al contenidor groc i de quina manera, què és el punt verd i què se’n fa dels envasos reciclats. Es parlarà de la gran quantitat d’envasos que avui dia es generen i s’exposarà que la millor opció és reduir la seva utilització optant, sobretot, per canviar els hàbits de compra i emmagatzematge a casa.
El treball manual consisteix en elaborar un moneder a partir d’un tetabrik. Ambdós són elements molt quotidians que permeten experimentar com la vida d’un envàs pot allargar-se reutilitzant-lo.
Temps de durada de l’activitat:
1 hora i 30 minuts
Consideracions per al centre educatiu:
Demanar amb previsió que l’alumnat porti un tetabrik de casa. Posar a disposició de l’activitat tisores i grapadora.
L’ecoauditoria dels residus al centre
Nivell educatiu:
Cicle superior, ESO
Descripció de l’activitat:
Analitzar la generació de residus al centre educatiu i pensar propostes de millora en clau de reduir, reutilitzar i reciclar.
L’activitat pretén ser una eina per avaluar la generació i millorar la gestió dels residus al centre. S’analitzarà la quantitat que es genera de cada residu (paper i cartró, envasos, vidre, orgànica, residus especials i rebuig) i com s’estan gestionant en aquest moment.
S’avaluaran les possibilitats que hi ha al municipi de reciclar-los i es detectaran les necessitats del centre per localitzar punts de reciclatge.
L’alumnat tindrà l’oportunitat de pensaran i debatre accions de millora per reduir la generació de residus i proposar activitats per fomentar la reutilització d’alguns residus al centre i el reciclatge correcte.
Temps de durada de l’activitat:
1 hora i 30 minuts
Consideracions per al centre educatiu:
Treball previ de l’alumnat en detectar el tipus de residus que es genera al centre educatiu, la quantitat i quina gestió es fa.
Material per al centre i/o l’alumnat:
Possibilitat de recollir a la seu del Consell Comarcal de la Selva papereres de paper i envasos per col·locar al centre educatiu.
El joc del comptagotes
Nivell educatiu:
Cicle inicial, Cicle mitjà, Cicle superior
Descripció de l’activitat:
Promoure l’estalvi d’aigua a les llars de l’alumnat adquirint una petita cultura general sobre l’aigua.
El comptagotes és un joc elaborat pel Consorci Mediambiental de la Selva que segueix el mecanisme clàssic dels jocs de persecució. Els jugadors han de contestar un seguit de preguntes per avançar sobre el tauler. El tauler reprodueix el recorregut del cicle de l’aigua a través de la comarca de la Selva.
Les preguntes es presenten en targetes. Unes fan referència a qüestions més o menys serioses, o bé anecdòtiques: sobre la cultura de l’aigua a la nostra comarca: l’ús, l’estalvi, la història, la geografia, la gestió. Sobre qüestions ecològiques, químiques, físiques, lingüístiques. Sobre qüestions geològiques i geogràfiques, els rius, els mars. Els llacs, l’aigua subterrània, els gels, etc.
També hi ha qüestions sobre els hàbits de conducta que hem de tenir en la nostra relació amb l’aigua, sobretot amb l’aigua domèstica. Són preguntes que ens proposen un dilema d’actitud en situacions quotidianes. Cal pensar quina és la resposta ambiental correcta.
Temps de durada de l’activitat:
1 hora
Consideracions per al centre educatiu:
És preferible la disposició d’una aula gran on poder estendre el joc (veure imatge).