Agencia Comarcal de l'Energia

 

Enguany se celebra la 2 Edició del Programa Transició Energètica i Territori, coorganitzat per el CMES i tres centres d’estudis comarcals i el patrocini de l’Institut Ramón Muntaner (Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana).

L’any 2021 es va treballar a través del Centre d’Estudis del Baix Llobregat, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i l’Àmbit de Recerques del Berguedà i les seves respectives comarques. Els bons resultats de les sessions han impulsat a continuar el desplegament del Projecte TEiT 2022 amb més empenta i urgència donat la necessitat d’avançar cap a les energies renovables per un territori més democràtic, participatiu, sostenible i resilient.  

Aquest any 2022 col·laboren amb el CMES, per a l'organització de les sessions territorials, el Patronat d’Estudis Osonencs (PEO), el Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib) i el Centre d’Estudis Selvatans (CES). Els actes es podran gaudir presencialment, en locals públics a cada comarca, com també en paral·lel es retransmetrà per mitjans digitals en directe per seguir-ho a distància. 

S'adjunta programa de les sessions 2022, fent atenció a que la Jornada Inaugural per zoom se celebra el dia 19 de maig, i el dissabte 21 de maig s'inicia la primera sessió comarcal a Vic.  

Enllaç   https://cmes.cat

Què és l’Agència Comarcal de l’Energia de la Selva?

  • El Consell Comarcal de la Selva, a través de l’Agència Comarcal de l’Energia, es vol posicionar com a referent en el camp energètic en l’àmbit comarcal, oferint assistència als municipis  en la gestió energètica municipal i donant impuls a les accions derivades dels compromisos adquirits amb la signatura del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses i dels corresponents PAES.
  •   Des dels seus inicis ha vetllat per donar un impuls definitiu al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, essent fins i tot responsable de la redacció d’un bon nombre de PAES i del sistema de comptabilitat energètica implantat que suposa la gestió d’un total de més de 600 pòlisses elèctriques per a la majoria de municipis de la comarca que estan adherits a l’Agència Comarcal de l’Energia de la Selva.
  • L’Agència Comarcal de l’Energia de la Selva disposa dels recursos i els coneixements necessaris per prestar el servei de gestió de comptabilitat energètica municipal i assessorament i impuls en eficiència energètica dels municipis de la comarca.

 

Quan es va crear?

  •  El Consell Comarcal de la Selva va crear l’Agència Comarcal de l’Energia l’any 2011. En data 15 de maig de 2012 es va aprovar el seu reglament regulador del servei de l’Agència i el 10 d’abril de 2014 es va aprovar l’actualització del seu projecte.

 

Quins són els seus objectius?

  •   L’Agència Comarcal de l’Energia té com a objectiu fomentar l’ús racional de l’energia, implantar sistemes energètics sostenibles i renovables, impulsar l’eficiència energètica i informar i sensibilitzar sobre els canvis de models energètics que es plantegen a Catalunya i a la resta d’Europa.

 

És per això que ofereix assessorament i informació als ajuntaments adherits de la comarca de la Selva per desenvolupar les correctes actuacions i estratègies locals per assolir els compromisos dels municipals signataris del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses.

 

Les tasques principals de l’Agència són:

 

-          Oferir suport de referència als municipis en la gestió energètica.

-          Dur a terme la comptabilitat energètica municipal.

-          Informar de subvencions i ajuts.

-          Difondre notícies d’actualitat del sector energètic.

-          Donar suport tècnic en la sol·licitud d’ajuts.

-          Impulsar el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses i els compromisos de reducció d’emissions.

-          Implantar Plans d’Actuació per a l’Energia Sostenible i Plans d’Adaptació al Canvi Climàtic.

-          Promoure un canvi de model energètic municipal.

-          Promoure l’educació ambiental a través de jornades tècniques i divulgatives i projectes de sensibilització.